Ga je mee naar Ameland van 25 maart tot 27 maart?

Ben je actief in een bestuur. Heb jij een mening hoe jongeren meer betrokken kunnen worden met beleid? Dan is het introductie weekend van de JongerenbestuursAkademie (JBA) wat voor je.
Lees hier wat de JBA is.

Heb je interesse in deelname. Het snelste werkt stuur een mail naar post@praktijkfonds.nl of stuur een app naar 06-53831372.

Hieronder lees je meer over het programma

Doelgroep
Jongeren van 16 – 26 jaar, die al kort in een bestuur zitten of daar graag wat mee gaan doen.

Opzet 1e JBA-Weekend op Ameland
Met een groep van maximaal 20 deelnemers gaan we een weekend aan de slag op Ameland.
De 3 kernbegrippen in het weekend zijn: Communiceren; Profileren; Zelf leren.

Om invloed te kunnen hebben in een bestuur zijn dit belangrijke begrippen.

Onder ‘communiceren’ valt heel veel. Het gaat om de communicatie binnen de groep (vergaderen, notuleren, elkaar op de hoogte houden, lichaamstaal, debatteren) en buiten de groep (hoe communiceer je met ‘de andere partij’ en je achterban. Hierbij ook debatteren, maar ook nieuwsbrieven, blogs etc).

‘Profileren’ gaat gedeeltelijk over jezelf, maar ook over de club waar je bestuurt. Waar sta je voor, wat wil je bereiken, hoe zien de anderen dat? Dit is niet altijd duidelijk, het is ook vaak moeilijk onder woorden te brengen. Het gaat hierbij over je image, maar ook over marketing.
‘Zelf leren’ is natuurlijk ook belangrijk. Als bestuurder krijg je verantwoordelijkheid, daar moet je mee om leren gaan. Veel mensen hebben problemen met plannen, met bedenken wat echt belangrijk is en gedaan moet worden.

Tijdens het weekend komen de kernbegrippen steeds terug. Soms in concrete workshops van 2 uur (er zijn in totaal 4 rondes met 3 workshops per ronde), maar ook tussendoor. Rode draad is het spel ‘Bestuurswolven’, een combinatie van Weerwolven, Wie is de Mol, Risk en het ‘echte leven’.
We willen leren, maar dat zal zeker niet saai zijn. De workshops zijn praktisch, met een beetje theorie en veel zelf doen. De eigen verantwoordelijkheid is een groot goed. Je kunt je zelf ‘s ochtends inschrijven voor de workshops, waarbij wel een minimum en een maximum aantal deelnemers zal zijn.

Het weekend begint al in de haven van Holwerd, waar de deelnemers worden opgevangen.
Op de boot wordt een start gemaakt met de kennismaking en een uitleg van het weekend.

Dit weekend is mogelijk gemaakt door een bijdrage van het Praktijkfonds.